تعداد یاران امام زمان ( عج )
تعداد یاران امام زمان علیهالسّلام بنابر مشهور بین علما و مطابق روایات مستفیض بلکه متواتر، به تعداد لشکر پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوآلهوسلّم در غزوهی بدر، 313 نفر است.
امام علی علیهالسّلام میفرمایند:
«هنگامی که جاهطلبان بمیرند، زمامداران منحرف شوند، و دلها به افراط و تفریط بگرایند، آنها که با حق درافتند نابود میشوند و فقط مؤمنان باقی میمانند که تعدادشان در حدود سیصد و کمی بیشتر (313 نفر) است که همراه آنها گروهی جهاد میکنند که در جنگ بدر همراه پیامبر صلیاللهعلیهوآلهوسلّم جنگیدند و کشته شدند و به اجل طبیعی نیز از بین نرفتند.»
از حدیث فوق چنین برداشت میشود که تعداد یاران اصلی حضرت 313 نفر میباشد. سؤالی که در اینجا مطرح میشود این است که آیا تعداد یاران حضرت فقط 313 نفر میباشد؟ اگر چنین است پس تکلیف دیگر مؤمنین و مسلمین چه میشود؟
از برخی روایات چنین استفاده میشود که این 313 نفر یاران درجه یک، در واقع فرماندهان و سران هستند.
پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوآلهوسلّم میفرمایند:
«هیچ شهری نیست جز اینکه گروهی از آن شهر همراه او خارج شوند ... .»
از حدیث فوق چنین برداشت میشود که یاران حضرت بیش از 313 نفر میباشند، البته از بعضی روایات دیگر استفاده میشود که اصحاب حضرت بعد از ظهور از ده هزار نفر کمتر نیستند؛
چنانچه محمّد بن مسلم از امام محمّد باقر علیهالسّلام نقل میکند که فرمودند:
«...هر گاه برای او ـ حضرت مهدی علیهالسّلام ـ ده هزار مرد جمع شد، پس در روی زمین معبودی به جز خدا باقی نمیماند ...».
برای بیان مقصود این روایات و روایاتی که اصحاب حضرت را313 نفر معین کرده، چند احتمال وجود دارد:
1- دو دسته کردن اصحاب حضرت، به جهت اختلاف در درجات اخلاص آنهاست، به این نحو که 313 نفر از آنها در کمال درجهی اخلاصاند، و بقیه تا ده هزار نفر و یا ده هزار نفر دیگر، در مرتبهای پایینترند.
2 - اختلاف دو دسته در سرعت ملحق شدن آنها و رسیدن آنان به حضرت مهدی علیهالسّلام است، به این نحو که 313 نفر از دیگران زودتر به حضرت ملحق میشوند.
3- اختلاف در سرعت ایمان و بیعت نمودن با حضرت است.
4- اختلاف در دفاع نمودن در حضرت میباشد به این معنا که 313 نفر، اولین دستهای هستند که حضرت را یاری خواهند نمود.
5- اختلاف به لحاظ وظایف و کارهایی است که به جهت اختلاف درجات اصحاب، به آنها محوّل خواهد شد. مثلاً 313 نفر، از سران و فرماندهانند، بر خلاف دیگر افراد.
|